🇯🇵 Japonia.ro 🎌 Japonez.ro 🗻 MoshiMoshi.ro 🎴 Kyoto.ro 👺 Sapporo.roTokyo.ro

日本からのニュースをルーマニア語で

11.8 C
Tokyo
11.3 C
Kyoto
0.1 C
Sapporo
marți, 21 ianuarie 2025

Centrul de Studii Romano-Japoneze „Angela Hondru” : Întâlnirile de la Tudor Vladimirescu, ediția martie 2024

Joi, 29 februarie, CSRJ-AH și Nezumi by Nemira au ajuns la Colegiul Național Tudor Vladimirescu din București. Întâlnirea cu elevii doamnei profesor Nona Rapotan a fost una plină de energie pozitivă.

⛩️ Marian Coman, scriitor și directorul imprinturilor Armada și Nezumi i-a introdus pe elevi în lumea poveștilor manga, Șerban Georgescu, coordonatorul CSRJ-AH din cadrul Universității Româno-Americane le-a deschis o fereastră către Japonia, iar Andrei Perciun, profesor de limba japoneză a expus câteva dintre provocările cu care se confruntă un traducător de manga.

Despre posibilitatea de a merge la studii în Japonia elevii au aflat chiar de la un beneficiar al unei burse Erasmus+, Simon Arpad Pavel, proaspăt întors se la Osaka.

‍♂️ Îi mulțumim mult doamnei profesor Nona Rapotan pentru invitație!

Fotografii: Elena Bumbelea

Centrul de Studii Romano-Japoneze „Angela Hondru”

 

Întâlnirile de la Tudor Vladimirescu, ediția martie 2024, a fost una dedicată unor colecții de cărți girate de Editura Nemira, colecții special gândite pentru publicul cititor tânăr și foarte tânăr. Marian Coman, coordonatorul ARMADA și NEZUMI, nu doar că știe foarte bine cum trebuie să arate o campanie de promovare a unui proiect editorial, dar are și suficient de multă experiență (deh, jurnalist la origini), încât reușește să-și adapteze discursul în funcție de cei cărora li se adresează. Am apreciat echilibrul dintre activitatea personală (cărțile scrise de el de-a lungul timpului sau experiența cu benzile desenate) și activitatea profesională.

Chiar dacă e un scriitor profesionist, adică un scriitor care trăiește din scris (nu se ferește să spună asta, în țara unde toți scriitorii se plâng că nu se poate trăi din scris), el și-a luat în serios și atribuțiile de coordonator de colecții Nemira, ceea ce înseamnă o muncă constantă, migăloasă și deloc ușoară. Foarte interesante au fost pentru elevii detaliile care țin de ce se întâmplă concret până apare un volum pe piață. Cu alte cuvinte, câți oameni muncesc ca un volum de manga să ajungă la cititori, astfel încât să fie și vândut în foarte multe exemplare, dar și să provoace „dependența”, adică cititorul să-și dorească să caute și alte volume din colecție.

ARMADA, cu celebrele ei serii și autorii de bestseller internaționale, traduși cu mare succes și în limba română, n-a fost deloc neglijată, iar accentul pus pe seria Dune m-a încântat mult de tot (pentru cine nu știe, sunt fan Frank Herbert și prima ediție Dune în limba română nu va pleca niciodată din biblioteca personală). Colecția NEZUMI n-a apărut dintr-un capriciu, dintr-un moft personal al lui Marian Coman, ci după un mic studiu de piață, iar decizia luată împreună cu directoarea editurii n-a fost altceva decât o confirmare a unei intuiții.

Întâlnirile de la Tudor Vladimirescu – despre Armada, Nezumi și alte proiecte culturale

 

Latest articles

Related articles

Lasă un răspuns

spot_img

Descoperă mai multe la Moshi Moshi 🔴 もしもし | Japonia

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura