Parlamentul nipon a adoptat miercuri o lege care prelungeşte durata de viaţă a reactoarelor nucleare din Japonia la peste 60 de ani, pentru a îmbunătăţi securitatea aprovizionării cu energie electrică a ţării şi pentru a o ajuta să îşi îndeplinească obiectivele climatice, transmite AFP.
Această măsură va face posibilă excluderea din durata totală de funcţionare a perioadelor de oprire a reactoarelor pentru punerea lor în conformitate cu noile norme de securitate nucleară introduse în Japonia după dezastrul de la Fukushima din 2011 sau din motive legate de dispoziţii judecătoreşti provizorii.
Aceasta a fost una dintre măsurile anunţate de premierul Fumio Kishida în vara anului trecut pentru a relansa energia nucleară în ţară, la câteva luni după şocul energetic provocat de izbucnirea războiului din Ucraina. Autoritatea japoneză pentru securitate nucleară (NRA) şi-a dat acordul în februarie.
Noua legislaţie prevede, de asemenea, ca NRA să inspecteze reactoarele cel puţin o dată la zece ani, după ce acestea au fost în funcţiune timp de 30 de ani.
Întregul parc nuclear al Japoniei a fost oprit după catastrofa de la centrala Fukushima, care a fost cauzată de un tsunami gigantic pe coasta de nord-est a ţării, în urma unui cutremur submarin extrem de violent.