🇯🇵 Japonia.ro 🎌 Japonez.ro 🗻 MoshiMoshi.ro 🎴 Kyoto.ro 👺 Sapporo.roTokyo.ro

日本からのニュースをルーマニア語で

26 C
Tokyo
25 C
Kyoto
21.9 C
Sapporo
vineri, 18 iulie 2025

Stoica Constantin : Acelasi modus operandi ca in Romania. Japonia, lovita de „suveranismul” controlat de Rusia. Autoritatile de la Tokyo anunta masuri rapide

Partidul populist Sanseito, care a castigat popularitate cu mesajul „Japonia pe primul loc”, se afla intr-o situatie delicata dupa ce s-a aflat ca unul dintre candidatii sai la alegerile de duminica pentru Camera Superioara a Parlamentului a acordat un interviu presei de stat ruse.
Agentia de stiri rusa Sputnik a publicat pe contul sau japonez de social media X un interviu video cu Saya, un nou venit in politica care candideaza pentru districtul Tokyo al Camerei superioare. Videoclipul s-a raspandit prin repostari si alte canale digitale.
Liderul Sanseito, Sohei Kamiya, a cerut demisia membrilor partidului implicati in interviu, iar alte partide japoneze si-au exprimat ingrijorarea ca Rusia ar putea folosi Sanseito pentru a se amesteca in alegeri.
Se considera ca Sputnik a actionat ca un instrument politic al Rusiei. Autoritatile americane si europene au acuzat ca agentia raspandeste dezinformare si propaganda in numele Moscovei, subliniaza Nikkei Asia.
In septembrie 2024, Washingtonul a impus sanctiuni asupra mai multor mass-media ruse, inclusiv asupra organizatiei-mama a Sputnik. Uniunea Europeana a interzis Sputnik sa opereze in blocul comunitar in martie 2022, imediat dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia.
Sanseito promoveaza o platforma „Japan First” (Japonia pe primul loc), angajandu-se sa inaspreasca restrictiile impuse cetatenilor straini. In interviu, Saya a subliniat importanta protejarii traditiilor japoneze. Reamintim ca un astfel de discurs este folosit si in Romania de catre pretinsii „suveranisti” din AUR, POT si SOS.
Secretarul adjunct al Cabinetului, Kazuhiko Aoki, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca „Japonia devine, de asemenea, tinta” interferentelor straine in alegeri prin intermediul retelelor sociale si al altor mijloace.
Masaaki Taira, ministrul japonez pentru transformare digitala, a declarat marti ca interferentele prin intermediul retelelor sociale „au efectul de a polariza societatea si de a radicaliza [opiniile]”. O situatie similara se intampla si in Romania, unde divizarile din societate sunt puternic amplificate de valuri de fake news si ura raspandite de postaci pretins „suveranisti”.
El a afirmat ca „au existat unele rapoarte” privind interferenta straina in alegerile pentru camera superioara, subliniind totodata necesitatea verificarii acestora.
Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Toshihiro Kitamura, a declarat miercuri ca Japonia lucreaza la utilizarea inteligentei artificiale pentru a analiza tendintele de pe internet, inclusiv identificarea eforturilor straine de manipulare a informatiilor.
Alte partide au inceput sa insiste asupra subiectului interferentei ruse in alegeri dupa interviul acordat de Sanseito.
„Am ridicat deja aceasta problema in Dieta, asa ca vrem sa o investigam mai intai”, a declarat Yuichiro Tamaki, liderul Partidului Democrat pentru Popor, pe retelele sociale.
„Luam in considerare sa lansa, o investigatie efectuata de experti”, a postat Itsunori Onodera, un inalt oficial al Partidului Liberal Democrat, aflat la putere. „Dupa cum s-a vazut in alegerile din SUA, este o infractiune grava impotriva politicii democratice”.
Interferenta in alegeri a devenit o problema in tari din intreaga lume, existand multiple exemple numai in 2024.
In SUA, Rusia a fost suspectata de desfasurarea unor operatiuni de dezinformare in timpul alegerilor prezidentiale din 2024, castigate de republicanul Donald Trump. In alegerile prezidentiale din Romania, un candidat pro-rus putin cunoscut era in frunte pana cand Curtea Constitutionala a anulat votul din cauza suspiciunilor de interferenta straina, subliniaza publicatia din Japonia. In alegerile din Taiwan, unii au afirmat ca China raspandeste dezinformare.
Utilizarea internetului pentru a destabiliza o alta societate este considerata o „tactica din zona gri”, o actiune care nu constituie un atac armat.
„Fiecare ramura a Fortelor de Aparare lucreaza pentru a-si consolida capacitatile analitice in domeniul razboiului informational”, a declarat marti purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Kimihito Aguin. „Vom colabora indeaproape cu toate ministerele si agentiile relevante.”
Intr-un interviu acordat marti, Kamiya, membru al partidului Sanseito, a declarat ca a cerut demisia tuturor membrilor partidului implicati in interviul acordat Sputnik. „Nu trebuie sa cadem victime razboiului pentru controlul mintilor lansat de alte tari”, a afirmat el, solicitand adoptarea unei legi impotriva spionajului.
„Membrii de rand ai partidului au actionat din proprie initiativa”, a declarat el referitor la interviul acordat Sputnik pe X.

Latest articles

Related articles

Lasă un răspuns

spot_img

Descoperă mai multe la Moshi Moshi 🔴 もしもし | Japonia

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura