Sonda spațială „Moon Sniper” a aselenizat cu succes, iar Japonia devine a cincea țară care ajunge pe Lună

0
87
La bordul misiunii lunare japoneze „Moon Sniper” se află un mic robot cu o misiune extrem de importantă: să se deschidă precum faimoșii roboți „Transformers” pentru a se deplasa pe suprafața lunară și să transmită imagini valoroase înapoi pe Pământ, potrivit AFP, citată de RFI.

Sonda SORA-Q, concepută sub forma unei jucării transformabile și co-dezvoltată de Jaxa, în parteneriat cu o mare companie japoneză producătoare de jucării, amintește de un droid prietenos din „Războiul Stelelor” și a fost comparată cu o broască țestoasă de mare datorită formei pe care o ia carcasa sa metalică atunci când se deschide și se deplasează pe suprafața prăfuită a Lunii.

Agenţia japoneză de explorare spațială Jaxa a reușit să coboare mica navă supranumită „Moon Sniper”, datorită capacităților sale de aterizare cu un grad înalt de precizie, pe orbita lunară puțin după miezul nopții, ora Japoniei, sâmbătă (15:00 GMT vineri), iar aselenizarea a avut loc 20 de minute mai târziu.

Misiunea „Moon Sniper”, intitulată oficial Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), viza un crater în care se crede că mantaua Lunii, stratul interior de obicei adânc de sub scoarță, este expusă la suprafață.

https://www.rfi.ro/stiinta-163409-sonda-spatiala-moon-sniper-aselenizat-cu-succes-iar-japonia-devine-cincea-tara-care

Lasă un răspuns